Sabeu quins municipis de Catalunya van inspirar a Gaudí, Miró, Casals i Picasso?
Descobriu la ruta del Paisatge dels Genis en família
Quatre municipis formen el Paisatge dels Genis: Reus, Mont-roig, el Vendrell i Horta de Sant Joan.
Aquests compten amb espais dedicats a grans genis, espais per visitar en família: Gaudí Centre a Reus, Centre Miró a Mont-roig, Casa Nadiua i Museu Pau Casals al Vendrell i Centre Picasso a Horta de Sant Joan.
Imagineu-vos pintant a la cova on pintava Picasso, escoltant l’orgue o el violoncel que tocava Casals, aprenent a dissenyar edificis modernistes amb cordes com Gaudí o pujant a una roca per veure l’ermita que admirava Miró. Amb el Paisatge dels Genis és possible.
Feu-vos amb la Targeta de la Ruta i viviu una experiència genial en família o amb amics! Inclou l’entrada gratuïta als centres culturals de la Ruta, descomptes en visites guiades, excursions en bicicleta, allotjaments… Els menors de 14 anys acompanyants d’un adult amb la Targeta Genial tenen accés gratuït als centres.
Ara, quina relació hi ha entre Geni i Municipi?
Reus i Gaudí
Reus, capital del Baix Camp i ciutat comercial, dinàmica i cultural… Reus, on el petit Gaudí va viure amb el seu pare, Francesc Gaudí, la seva mare, Antònia Cornet, i el seu germà, Francesc, a la casa familiar on hi havia la caldereria, l’espai màgic on Gaudí va descobrir el treball del metall.
La seva casa encara es conserva i es pot visitar l’exterior tot seguint la ruta Gaudí&Reus, un conjunt d’indrets de la vida del petit Gaudí: l’església Prioral de Sant Pere on va ser batejat, les antigues escoles Pies on va estudiar, i el Santuari de la Misericòrdia.
Els estius, però, els passava amb els avis al Mas de la Calderera, a Riudoms, on també va estar-hi una temporada per recuperar-se d’una malaltia reumàtica. En aquest camp observava espigues, margalló, bolets, creus, arbres… Potser aquí va ser on digué la frase “la natura es la meva mestra”.
Ens ajudeu a trobar els elements de la natura en les reproduccions dels seus edificis que hi ha al Gaudí Centre? El Gaudí Centre es un centre d’interpretació dissenyat amb les últimes tecnologies, on descobrir els secrets del geni i de la seva innovadora arquitectura… maquetes, audioguies, audiovisuals i un estudi fotogràfic. Un espai pensat per tocar i experimentar. Al Centre palparàs les torres de la Sagrada família, cargols que es converteixen en escales i les xemeneies de la pedrera!
Sabeu què signifiquen els rosetons del sostre de la columnata del Parc Güell? O la llegenda del drac de la Casa Batlló? Per a Gaudí la casa és un ésser viu que respira, que li corre aigua per l’interior, que cal escalfar i ventilar…
La visita a Reus segueix pels carrers del centre històric, plens d’edificis modernistes que es converteixen en escenaris de joc per als mes petits. Podeu trobar les flors i els animalons a les façanes dels edificis de la Ruta del modernisme? Juguem?
Mentre els petits corretegen per la plaça Mercadal, els grans han de tastar “el vermut de Reus”.
Ja que estem a Reus, podeu visitar l’Institut Pere Mata i la Casa Navàs, dos edificis emblemàtics del modernisme català construïts per Lluís Domènech i Muntaner, el gran arquitecte modernista que va fer les
delícies de la societat burgesa de Reus.
Miró i Mont-roig
“Pare, mare, jo sóc artista!” Joan Miró “volia ser artista”. I així va ser! contra la voluntat de la seva família.
El seu primer viatge a Mont-roig el va emperonar a ser artista. Miró va anar amb 18 anys a Mont-roig per recuperar-se d’una malaltia, al Mas que el seu pare havia comprat allí.
Per Miró, Mont-roig era un univers de colors. Deia “El vermell és el color de l’Ermita de la Roca i li dóna nom al poble. El blau es el cel de Mont-roig. El verd es el verd dels garrofers i el groc la joia de Mont-roig, les seves floretes i plantes.
L’excursió a la muntanya roja i a l’ermita de la Roca, integrada a la muntanya, és imprescindible. Allí, els més petits no trigaran a enfilar-se amunt de la roca i jugar a cavallers, exploradors… Els més observadors podeu buscar la silueta del rei moro i la del seu cavall. Diu la llegenda que un cavall es va desbocar i va relliscar degut a l’espetec dels trons i llamps que van aparèixer quan el rei va robar la llantia d’argent i les joies de l’ermita de Sant Ramón i de l’església de la Mare de Deu. Allí van morir, en aquell barranc que ara es coneix com “la baixada del rei moro”
Tot i que s’hi pot accedir amb cotxe, la millor manera d’arribar a l’ermita és tal com feia Miró, caminant o en bicicleta, a través de les rutes de senderisme o de BTT senyalitzades pel Centre BTT Mont-roig del Camp – Miami Platja.
També us proposem visitar la platja de la Pixerota, a la qual Joan Miró anava diàriament a fer exercicis de gimnàstica, a observar els estels i la llum de la lluna. També feia dibuixos a la sorra. Art efímer. Us hi apunteu?
La visita al Centre Miró, us permet entendre la relació entre l’artista i la terra de Mont-roig. Qui s’atreveix a fer el Puzzle del tapís “El llangardaix de les plomes d’or” del Centre Miró? És un tapís fet per Josep Royo amb motiu del centenari del naixement de l’artista, partint d’un dibuix de Miró.
Sabeu què va inspirar les estrelles que trobem en l’obra de Miró? Van ser les canyes entrecreuades dels camps de Mont-roig que els agricultors utilitzaven per enfilar les tomateres.
En un dels seus grans quadres de l’època detallista, exposat a la National Galler of Art a Washington DC, “La Masia”, va incloure la terra, els animals i tots els elements de la natura de Mont-roig. Va incloure també un Mont-roig surrealista a “Terra llaurada”, quadre que es troba al Al Guggenheim de New York.
Casals i El Vendrell
Fill de l’organista de l’església del Vendrell, en Pau Casals va estar vinculat a la música des de ben petit. Amb 9 anys ja tenia el seu primer instrument de corda, una carbasseta que van construir el seu pare i Peret, el Barber.
Al Vendrell us recomanem començar la visita al Museu Casa Nadiua, la casa on va néixer. Aquesta us transportarà al segle XIX. La casa conserva el piano i el bressol de Pau Casals. La Griselda, la guia del museu, amb mà per als més petits us explicarà com era i com vivia el nostre vendrellenc universal. Allí escoltareu “El cant dels Ocells”, un veritable Himne de Pau.
En acabar, entreu a l’església del Vendrell i contempleu l’orgue, que Casals ja el tocava amb 9 anys. Des de Casa Nadiua hi arribareu fent un agradable passejada pel centre històric de la vila.
Sabíeu que l’orgue sona gràcies a l’aire que entra a pressió als tubs? Us proposem un joc. Algú pot comptar quants tubs té l’orgue del Vendrell? Us ajudarem, en té 1923. Si teniu sort podeu coincidir en dia de concert! L’associació Amics de l’orgue del Vendrell organitza anualment un cicle de concerts a l’orgue.
Anem a gaudir ara de les platges del Vendrell. Podeu practicar esports nàutics com l’snorkel i hi ha tallers i atraccions per a infants. Us recomanem la platja de Sant Salvador, on es troba el Museu Pau Casals.
La casa d’estiueig de Pau Casals davant del mar. Els camins que unien en l’època de Casals el Vendrell i Sant Salvador eren molt usats pels carros que transportaven vi, ja que aquesta platja va arribar a ser un dels principals ports d’exportació d’aiguardent i vi.
Avui en dia, tot i que podem baixar a la platja en cotxe, us encoratgem a fer una excursió a peu o amb bicicleta per les rutes senyalitzades al Mapa de camins del Vendrell.
El Museu Pau Casals ofereix un programa d’activitats anuals que inclou activitats especials per als mes petits. No us perdeu la visita teatralitzada a càrrec de la Maria, la minyona, i el Ramon, el pescador de Sant Salvador.
Davant mateix hi ha l’Auditori Pau Casals, que compta amb una programació estable de música al llarg de l’any i el Festival Internacional de Música Pau Casals a l’estiu.
Una parada a l’Ermita de Sant Salvador i un passeig per Sant Salvador són les dues properes fites de la ruta al Vendrell. Sentiu xiular del vent a l’ermita de Sant Salvador? Pau Casals descriu la música amb els sons de la natura.
Al passeig de la platja de Sant Salvador veureu els antics magatzems del vi i l’aiguardent reconvertits en residències de la burgesia vinculada a la vinya. També trobareu algun lloc d’oci de l’època.
Per arrodonir la jornada, visiteu els cellers familiars, on recorrereu les vinyes i tastareu els vins amb D.O. Penedès, acompanyats de pa amb tomàquet i oli de la D.O. Siurana, xató o coca enramada.
I després, grans i petits podreu gaudir de l’aigua. L’aigua és un dels atractius principals del Vendrell, que disposa d’una àmplia oferta de wellness: termalisme, talassoteràpia i spa.
Picasso i Horta de Sant Joan
Avui anem d’excursió a la cova Picasso. Preparats per gaudir d’una experiència de supervivència primitiva?
“Les meves emocions més pures les vaig experimentar a un gran forest d’Espanya (els Ports d’Horta) quan, als setze anys, m’hi vaig retirar a pintar”, va dir Picasso.
Picasso va anar a Horta de Sant Joan a l’estiu de 1898 per refer-se de la salut. Tenia l’escarlatina. Va anar convidat pel seu amic Manuel Pallarès, el noi de can Tafetans, fill del poble, company d’estudis a la Llotja de Barcelona.
Allí, Picasso i Pallarès van viure en una cova. Picasso va aprendre a tallar branques, a fer foc per menjar i escalfar-se… va fer esbossos de la gent, les cabres, les muntanyes, les cases…
La cova Picasso es pot visitar seguint la ruta senyalitzada com a Ruta Cova de Picasso, apta per a tota la família, ja que és una ruta circular de poc més de 3km. Comença a l’àrea recreativa de la Franqueta, una àrea dels Ports espaiosa i de molt fàcil accés.
A l’Ecomuseu dels Ports us facilitaran mapes i informació tècnica sobre aquesta ruta i d’altres, així com sobre les activitats d’aventura que es poden dur a terme al Parc Natural dels Ports, com el barranquisme o l’escalada. També us facilitaran el seu programa d’activitats i sortides temàtiques.
Un cop a la muntanya, es el moment de preparar llapis i paper i comprovar l’efecte dels Ports en la nostra família? Qui serà el proper Picasso?
I ara sí, ja podem anar al Centre Picasso, on veureu reproduccions facsímils de l’obra de Picasso inspirada en els paisatges d’Horta, amb quadres com “La bassa d’Horta” i “La fàbrica d’Horta d’Ebre”. Aquests quadres, d’estil cubista, els va pintar durant el seu segon viatge a Horta, al 1909.
Juguem a dir que veu cadascú en aquestes pintures? jo veig un gat? Jo un gos? D’això tracta el cubisme, d’interpretar la realitat.
Picasso va ingressar als 14 anys a l’escola de belles arts de Barcelona i aviat va començar a freqüentar la cerveseria Els Quatre Gats, insígnia de la bohèmia modernista a Barcelona i als 19 anys ja va fer un primer viatge que París on s’hi va traslladar a viure amb 23 anys.
Al 1908 va crear, juntament amb Georges Braque i Juan Gris, el “cubisme” amb quadres com les “Senyoretes d’Avinyon”.
Al 1909 va fer el segon viatge a Horta acompanyat per “La belle Fernade”, model d’artistes de París. Es van allotjar a l’Hostal del Trompet, a la plaça del poble. El fet que no estiguessin casats escandalitzava la societat de l’època. Tot i que Picasso es passava el dia pintant al taller, al vespre els freqüentaven el Cafè de Vives.
Els més curiosos heu de visitar els indrets pintats per Picasso, tot passejant pel nucli històric d’Horta, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. Estan senyalitzats amb plaques exteriors i els podreu trobar seguint l’itinerari marcat a la Ruta pels indrets picassians que trobareu en el mapa d’Horta, disponible a l’Oficina de Turisme, a l’Ecomuseu dels Ports o al Centre Picasso.
Ja per acabar amb l’univers de Picasso visitarem l’indret picassià per excel·lència, la muntanya de Santa Bàrbara. Als seus peus hi ha el convent de Sant Salvador, també pintat pel nostre geni. Ambdós formen un dels referents visuals d’Horta. El convent es troba a 2 km del poble, s’hi accedeix amb cotxe i es pot visitar l’interior i les exposicions temporals.
S’inspiren aquí els retrats cubistes de Fernandé Olivier on el seu coll pren la forma de la muntanya de Santa Bàrbara i, al cim, hi ha el cap de la seva estimada, “Fernande sobre fons de muntanyes” i “Dona nua sobre fons de muntanyes“. Picasso humanitza la natura. Sabeu quin altre pintor ho va fer abans? Cézanne amb els seus paisatges del Montagne-Sainte-Victoire.
La muntanya de Santa Bàrbara també es pot admirar fent la Via Verda, un camí natural que avança per l’antic traçat del ferrocarril, que es pot recorre a peu o en bicicleta. Us proposem començar la Via Verda a Horta i contractar el servei de recollida al Pinell de Brai, tot i que podeu arribar més lluny.
La Terra Alta destaca per la producció d’oli i vi de la comarca, amb D.O., que es pot degustar a les cooperatives, cellers i botigues. També pels plats tradicionals caça que ofereixen els seus restaurants o pels apreciats dolços d’Horta.
Ara ja coneixes millor la història dels genis als municipis. Però, que té realment el paisatge de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre per ser la font d’inspiració de genis universals? Descobreix-ho en persona i en família!
Cicle Petits Grans Genis
Activitats creatives per aprendre i jugar en família amb Gaudí, Miró, Casals i Picasso: concursos de pintura, jocs mironians, visites teatralitzades, jocs de pistes, tallers artístics i molt més.
Programació de primavera 2017
Observem, escoltem i toquem en família al Gaudí Centre
Dies a confirmar
Activitat lúdica per conèixer millor l’arquitectura d’Antoni Gaudí d’una manera amena i didàctica. Les famílies podran disfressar-se, crear el seu propi trencadís a l’estil gaudinià… per detectar les textures, conèixer la passió, la vida i l’obra de Gaudí.
Inscripcions AQUÍ
Descobrim tots els racons de la casa de Pau Casals
Dies a concretar
Visita teatralitzada al Museu Pau Casals de la Platja de Sant Salvador del Vendrell. La Maria, la minyona de la casa, i el Ramon, el pescador, us aproparan a la vida més quotidiana de Pau Casals, amb anècdotes que ens faran conèixer la part més humana del músic
Inscipcions AQUÍ
MÉS INFORMACIÓ
Amb nens a la ruta del Paisatge dels Genis
Comarca:
- Terra Alta
- E-mail:
- info@elpaisatgedelsgenis.cat
- Web:
- http:// www.elpaisatgedelsgenis.cat/?#