Com protegir els menors dels perills d’Internet
aulaPlaneta analitza les cinc amenaces “online” per als menors i proposa alguns consells per protegir-los a Internet.
Les noves tecnologies i Internet són una eina útil per aprendre, comunicar-se i divertir-se. No obstant això, com qualsevol instrument o activitat, tenen alguns perills, especialment per als més indefensos: els nens i adolescents.
aulaPlaneta analitza les cinc amenaces més comunes a què poden enfrontar-se els fills quan utilitzen Internet i proposa alguns consells generals per prevenir problemes que poden sorgir en navegar per la Xarxa.
Cinc amenaces “online”
1. Contingut inapropiat. Un dels perills més comuns quan un menor navega per Internet és que accedeixi a material que no és adequat per a la seva edat, ja sigui de caràcter sexual, violent o relacionat amb temes com les drogues, les armes, els jocs d’atzar etc. Els nens poden topar-se amb aquest tipus continguts mentre busquen informació, juguen o miren un vídeo, en aparèixer sovint en forma de banners, pop-ups o enllaços publicitaris que els deriven cap a d’altres pàgines web.
2. Ciberassetjament. L’assetjament escolar o bullying s’ha estès del centre escolar al món virtual. L’accés dels infants i adolescents a ordinadors, mòbils i tauletes amb connexió a Internet facilita les agressions en qualsevol moment i en qualsevol lloc i, a més, amb una possibilitat més gran d’anonimat. Aquest tipus d’assetjament es realitza a través de missatges de text o correus electrònics, imatges, vídeos i d’altres publicacions ofensives en xarxes socials. Hi ha moltes webs que proporcionen informació sobre les claus per detectar i prevenir el ciberassetjament, com ara ciberbullying.com, a més de guies que recullen consells per a pares i educadors.
3. Sexting. Es produeix quan s’envien fotografies, àudios o vídeos de caràcter sexual, generalment a través del telèfon mòbil. En aquest cas, l’essencial per a la prevenció és conscienciar els adolescents de la importància de no enviar mai aquest tipus de continguts, fins i tot encara que el destinatari sigui una persona de confiança, ja que no poden estar mai segurs de l’ús que es farà de la información.
4. Grooming. Fa referència a les pràctiques online d’adults que tracten de guanyar-se la confiança dels menors per tal d’aconseguir imatges de caràcter sexual, assetjar i, fins i tot, explotar sexualment. Té una relació molt estreta amb la pornografia infantil i la pederàstia a Internet. Un web amb consells i recursos per tractar aquest tema amb els fills i prevenir-los contra els ciberdepredadors és internet-grooming.net. A més, davant de qualsevol problema d’assetjament sexual en línia, es pots recórrer al Grup de Delictes Telemàtics de la Guàrdia Civil o a d’altres cossos de seguretat.
5. Revelació d’informació. Ja sigui de forma conscient, en una conversa de xat o en una xarxa social, o inconscient, a través d’enganys (estafes, falses ofertes, sortejos o regals), els fills poden revelar les dades personals en línia sense adonar-se del perill que això suposa. Ignorar els correus que demanen qualsevol tipus d’informació, no introduir mai dades com l’adreça postal o el telèfon mòbil a cap web per molt segura que sembli o evitar l’ús d’aplicacions o programari que subministren la ubicació són algunes pràctiques segures per poder evitar aquest problema.
Consells per protegir els fills a Internet
A més de tenir presents les recomanacions davant de cada amenaça, es pot protegir els infants o adolescents d’aquests i d’altres perills posant en pràctica els següents consells generals:
– Mantenir-se sempre a prop quan utilitzin Internet, sobretot amb els més petits.
– Establir normes d’ús dels dispositius amb accés a la Xarxa.
– Parlar amb els fills sobre els perills de la Xarxa, interessar-se pel que fan quan hi naveguen i advertir-los que avisin els pares i els comentin qualsevol contingut, missatge o situació que els incomodi.
– Mantenir la càmera web sempre desconnectada.
– Instal·lar un bon antivirus i un bloquejador publicitari al navegador.
– Configurar sistemes de control parental que eliminen automàticament les amenaces més habituals.
¿Qué es aulaPlaneta?
aulaPlaneta és l’única solució 100% digital adreçada a la comunitat educativa. Combina la qualitat del banc de continguts digitals, el del Grup Planeta, amb les metodologies d’ensenyament i aprenentatge més innovadores per facilitar la tasca del professor, motivar l’alumne i implicar i donar suport als pares. aulaPlaneta incorpora una nova fórmula que aprofita el potencial de les noves tecnologies de la informació i la comunicació, a més dels últims avenços en matèria pedagògica, assegurant d’aquesta manera un ensenyament de major qualitat, molt més motivador tant per al professor com l’alumne.
Des del seu llançament, aulaPlaneta ja cobreix totes les necessitats acadèmiques dels plans d’estudi de 5è i 6è de Primària i tota l’etapa d’Educació Secundària Obligatòria, i ja l’utilitzen 300.000 usuaris en més de 2.500 centres educatius espanyols. El servei educatiu digital aulaPlaneta ha estat guardonat com a Millor Portal Editorial de Recursos als Premis a la Innovació Educativa de SIMO Educació 2014.
MÉS INFORMACIÓ
Més informació
Consell proporcionat per:
aulaPlaneta
- Millor Portal Editorial de Recursos, als Premis a la Innovació Educativa de SIMO Educació 2014.
- http://www.aulaplaneta.com/