ELS ESPAIS NATURALS DEL DELTA DEL LLOBREGAT

Un paisatge singular!

El Delta del Llobregat, format per una extensa plana de 98 km2, entre el massís del Garraf i Montjuïc, conserva una de les zones humides més importants de Catalunya. El delta d’avui és un mosaic de paisatges on els espais naturals destaquen pel seu valor ecològic i paisatgístic. És per això que prop de 1.000 hectàrees han estat protegides per la Xarxa Natura 2000.

A la tardor, hivern i primavera, s’organitzen activitats a l’aire lliure: activitats infantils i per anar amb família, jornades de descoberta, d’observació i anàlisi, de formació pràctica i itineraris de fotografia.


PUBLICITAT



ESPAIS NATURALS VISITABLES:

EL REMOLAR-FILIPINES I LA PLATJA DE VILADECANS, A VILADECANS

Itinerari 1: La Vidala – maresma de les Filipines

Recorregut: 4.090 metres / Durada mínima: 2 hores 30 minuts

Des del mirador de la Reguera Salabrosa tenim la primera panoràmica d’un dels espais naturals més emblemàtics del delta del Llobregat. Des d’aquí, i al llarg del recorregut de la carretera de la Vidala, podem observar fotges, cabussets i morells, així com cavalls que pasturen lliurement a la maresma de les Filipines.

A la dreta trobem una arbreda dominada per pollancres, on fàcilment podem observar picots verds, oriols o tudons. Entrem a la maresma creuant la Vidala, el principal braç de l’estany del Remolar. Seguim el camí que ens porta a l’aguait de la Maresma, envoltat de vegetació com l’ensopeguera, el canyís i la salicòrnia arbustiva.

Abans d’arribar-hi trobem una placeta on podem observar una gran diversitat d’orquídies, sobretot a la primavera. Des de l’aguait podem gaudir del paisatge d’aigües poc fondes i poblades de martinets blancs, ànecs de diferents espècies i fins i tot algun flamenc; a l’hivern, estols de fredelugues i daurades i a la primavera, cames llargues covant als nius.

Retornant al camí, però en direcció cap a l’aguait de la bassa dels Pollancres trobem una pantalla d’observació que ens dóna una visió de la comunitat de salicornar herbaci del Delta: a l’hivern hi podem observar xarxets i becadells que busquen aliment i a la primavera, hi podem sentir raucar les granotes. Des de l’aguait, a l’hivern, podem veure grans grups d’ànecs i, sobretot, de corbs marins, i el vol de l’arpella. En altres èpoques de l’any no són rares les observacions de becplaners que capturen aliment, o el vol del martinet menut.

Itinerari 2: Riera de Sant Climent

Recorregut: 1.060 metres / Durada mínima: 30 minuts

Des del punt d’informació podem dirigir-nos cap a la platja. Seguint el camí paral·lel a la riera de Sant Climent, a prop de la pineda de Cal Francès, podem sentir rossinyols bords, raspinells i mallerengues carboneres.

Des de la torre de Cal Francès podem gaudir de l’observació d’ocells marins i d’una bonica panoràmica de la platja del Remolar.

Platja de Viladecans

1.500 metres de platja protegida

En aquests espais conviuen els valors naturals amb l’ús públic. Les zones dunars, d’especial valor botànic i faunístic, estan delimitades per estaques. Entre la vegetació dunar destaca la crucianel·la marítima i el melgó marí, i entre la fauna, el corriol camanegre i els escarabats caràbids.

LA MURTRA I LA PINEDA DE LA MAIOLA
Localització: MUNICIPI DE GAVÀ / VILADECANS
Itinerari 1: Estany de la Murtra

Recorregut: 1.250 metres / Durada mínima: 40 minuts

Des de la primera pantalla d’observació podem veure espècies com el cabusset, la fotja, la polla d’aigua o l’ànec collverd. Pocs metres més enllà trobem una segona pantalla d’observació i el cinturó de plantes aquàtiques (canyís, lliris…) disminueix per donar pas als camps de conreu. Arribats al final del camí que envolta la depuradora, podem tornar al punt de partida o fer una passejada pels camins agrícoles que envolten aquest espai.

Pineda de la Maiola

Recorregut: 2.250 metres / Durada mínima: 1 hora 30 minuts

Des de l’av. d’Europa de Gavà, entre el c. de Pals i el c. de l’Escala, podem passar a l’altre cantó de la C-31 pel pont que la travessa, fins a la pineda de la Maiola on hi ha un sotabosc ric en grans exemplars de llentiscles, jonqueres i una pantalla d’observació de l’estany; l’altra possibilitat és anar fins a la platja, on queden restes de dunes.

LA PINEDA DE CAN CAMINS I LA PLATJA DEL PRAT
Localització: MUNICIPI DEL PRAT DE LLOBREGAT
Itinerari 1: Pineda de Can Camins

Recorregut: 1.800 metres / Durada mínima: 1 hora

Són un ambient molt escàs i protegit. La Comunitat Europea ha declarat aquests hàbitats d’interès i de conservació prioritària. La Pineda de Can Camins, per la seva situació estratègica, entre els principals espais naturals, i pel seu grau de naturalitat és el gran corredor natural del delta del Llobregat.

Al primer tram hi podem observar restes de vegetació plantada i algun pou. Entre els esbarzers es poden detectar tallarols i mosquiters. Després entrem en un tram on la pineda és més tancada, amb arbustos mediterranis com el llentiscle, el fals aladern i l’arç blanc.

Fàcilment hi podem observar ocells com la puput o rastres de conill. Anem entrant al cor de la pineda, on podem sentir el cant dels ocells boscans com la mallerenga carbonera, el raspinell i el pitroig o gaudir del vol dels tudons.

Seguint el camí en direcció a la platja, observem els ambients de rereduna, amb exemplars de bufalaga, lliri de mar, crucianel·la i una bonica jonquera de jonc marítim, amb una petita bassa poblada per fartets.

Tot seguit, podem sortir a la platja o bé tornar cap a l’entrada de la pineda passant per la part interior de la pineda pulvinada i per zones de clarianes on podem trobar una gran abundància de líquens, fongs i orquídies que floreixen a la primavera, així com l’escassíssim sargantaner petit, la serp blanca o conills.

Platja del Prat

1.800 metresde la platja protegida

A la platja del Prat hi trobem una zona protegida i delimitada amb cordes en què podem observar una vegetació pròpiament dunar amb lliri de mar, panical, equinòfora o borró, i amb espècies amenaçades com l’estaquis marítima. Entre els ocells de la platja destaquen les cogullades i algun corriol camanegre, i entre els rèptils, el sargantaner petit.

Al tram de platja més proper a la desembocadura de la llacuna del Remolar podem observar com la pineda de pi pinyer colonitza a poc a poc les àrees de platja més estabilitzades. Aquest ambient és ric en fongs dunars, com la cassoleta de platja.

LES BASSES DE CAN DIMONI
Localització: MUNICIPI DE SANT BOI DE LLOBREGAT
Itinerari 1: Basses de Can Dimoni

Recorregut: 600 metres / Durada mínima: 45 minuts

Són un conjunt de tres llacunes d’origen artificial que tenen la singularitat d’estar situades enmig de la plana agrícola de Sant Boi de Llobregat. Són molt sensibles, per la seva reduïda extensió, però importants, sobretot pels ardeids del Delta.

L’itinerari s’inicia travessant la riera Roja, on a l’hivern es poden veure espècies d’ocells, sobretot limícoles, com les xivites, i a l’estiu, cames llargues. A poques passes, podem gaudir d’una vista de la bassa gran o de França i de la vegetació diversa que l’envolta, com ara canyís, joncs, tamarius i esbarzers. També esdevé un lloc idoni per observar fotges, ànecs collverds, polles d’aigua, martinets menuts, cabussets i tortugues.

Seguint l’itinerari (500 m), arribem a un tram on es crea un espai més obert i on es poden observar els camps agrícoles i la seva fauna típica, com les caderneres, els verdums i, amb sort, l’eriçó  europeu.

Seguint el camí cap a l’esquerra, arribem a un prat humit amb petits joncs i al final hi ha dues petites basses envoltades de canyís, que constitueixen el principal dormidor d’esplugabous del Delta.

Si optem pel camí de la dreta, podem observar una zona inundable i d’interès pels ocells aquàtics que hi ha, com els corriols petits, sempre que tinguem cura de no molestar-los i que no traspassem la cadena.

ESPAIS NATURALS DEL RIU LLOBREGAT
Localització: MUNICIPI DEL PRAT DE LLOBREGAT
Itinerari 1: Riu – Cal Tet

Recorregut: 3.000 metres / Durada mínima: 1 hora 30 minuts 

Itinerari 2: Riu – Ca l’Arana – Cal Tet

Recorregut: 5.200 metres / Durada mínima: 3 hores

Des de la torre de Cal Lluquer podem gaudir d’una bona panoràmica d’aquests espais naturals situats al marge dret del tram final del riu Llobregat (158 ha), i on trobem els principals ambients del Delta: jonqueres, prats humits, pinedes, canyissars, platges i estanys litorals. Les aus són el principal atractiu; n’hi ha de diferents espècies segons l’època de l’any.

Seguint la nova llera del riu, podem veure com pesquen els corbs marins i les àligues pescadores. Des de la torre de Cal Malet podem veure els martinets menuts i sentir la boscarla de canyar i la mostatxuda, les fotges i les polles blaves. En aquest punt podem optar per una visita curta (itinerari 1) o bé seguir cap a la desembocadura del riu (itinerari 2).

Des de la torre de la desembocadura es pot observar la platja de Ca l’Arana, més o menys inundada, on hi ha una gran quantitat d’ocells limícoles: xatracs, flamencs, ànecs blancs i una gran concentració de gavina corsa, sobretot a finals de la primavera.

Desfent un tros de camí, passem per davant de la pineda de Ca l’Arana, refugi de diverses rapinyaires i d’ocells forestals: xots, raspinells i cucuts reials. Arribem a l’aguait de Cal Tet, des d’on veurem l’estany molt poblat de planta subaquàtica i una gran quantitat d’ocells: cabussets, cabussons emplomallats, ànecs cullerots, ànecs grisets, fotges, morells cap-roigs, xibecs, ànecs xiuladors; fins i tot algun bitó i oques salvatges a l’hivern.

Reprenent de nou el camí, arribem a l’aguait del Sabogal, des d’on es té una nova perspectiva de l’estany i de les dues illes on nien i descansen els ocells aquàtics: cames llargues, perdius de mar, bernats pescaires…

Anant cap a la sortida, podem passejar entre els prats humits i observar la vegetació típica de jonqueres i salicornars. Aquesta zona humida, que es manté mitjançant desbrossades manuals o pastura de cavalls, esdevé molt atractiva per als ocells limícoles quan està inundada; els petits trists també s’hi deixen sentir insistentment a la primavera i a l’estiu.

Itinerari 3: Bunyola – Carrabiners – Semàfor

Recorregut: 4.600 metres / Durada mínima: 3 hores

A l’itinerari 3, envoltat de canals agrícoles, es poden observar fàcilment pardals xarrecs, estornells vulgars, garses, cueretes grogues i puputs. Al canal veí de la Bunyola hi podem trobar polles d’aigua, tortugues de rierol, fotges, cames llargues, polles blaves i algun martinet menut. Un cop arribem a la torre de la Bunyola, podem gaudir d’una vista del litoral deltaic, amb la bassa de la platja de ca l’Arana en primer terme.

Seguint l’itinerari, arribem als edificis dels Carrabiners i el Semàfor, que han estat rehabilitats i esdevenen miradors des dels quals es pot gaudir de nou del paisatge del delta del Llobregat. En destaquen els salicornars, l’estany de la Magarola i la pineda de la Ricarda.

Tota aquesta zona és molt rica en espècies d’invertebrats, alguns d’ells molt escassos.

La platja, des de la desembocadura de la llacuna de la Ricarda fins a la desembocadura del riu, és l’única zona totalment protegida de tot el litoral central de Catalunya, per la seva riquesa en ocells, i cal respectar aquesta protecció, assenyalada amb cordes i cartells.

Per a més informació sobre accessos, itineraris, activitats o qualsevol altre consulta, podeu trucar al telèfon 93 479 32 01,  enviar un correu electrònic a administracio@consorcidelta.org

FLORA I FAUNA DEL DELTA DE LLOBREGAT

Pinedes i prats, salicornars i canyissars, vegetació dunar i herbassars subaquàtics, comunitats vegetals extraordinàriament diferents en un espai molt reduït.

El Delta allotja una de les escasses poblacions de trencadalla i d’estaquis marítima de Catalunya, acull vint-i-dues espècies diferents d’orquídies i presenta diverses espècies significatives dels aiguamolls i dels sorrals costaners.

També hi trobem una de les millors pinedes litorals de pi pinyer sobre dunes del nostre país.

Cal destacar la importància internacional del Delta per a l’avifauna. S’hi han citat més de 350 espècies d’ocells.

És un punt estratègic dins la ruta migratòria de la Mediterrània occidental, que uneix Europa i Àfrica. A les zones humides hi trobem ocells hivernants, nidificants i migratoris, i també una destacada població de tortugues d’aigua autòctones.

Destaca la important colònia nidificant de gavina corsa. Les platges acullen espècies protegides molt escasses, com el corriol camanegre, la garsa de mar i el sargantaner petit. Les pinedes permeten la nidificació d’ocells boscans com ara picots, mallerengues o xots.

MÉS INFORMACIÓ

Delta del llobregat

Baix Llobregat

Comarca:

Baix Llobregat
Latitud i Longitud:
41.3006289, 2.114384
Web:
http://turisme.elbaixllobregat.cat/?#

Més informació

Remolar-Filipines
Carretera C-31, l’autovia de Castelldefels; sortida Viladecans – Les Filipines. Seguir les indicacions ”Espai Natural Remolar-Filipines” fins arribar a l’aparcament. Coordenades GPS aparcament exterior: N 41º 17' 17.719'' / E 2º 3' 5.13'' Viladecans
Espais Naturals el Riu
Camí de València amb camí de la Marina Coordenades GPS: N 41º 18' 44.652''; E 2º 6' 56.538'') - El Prat de Llobregat
Espai Natural de la Murtra
A l'autovia de Castelldefels, C-31, cal prendre la sortida que indica Depuradora de Gavà – Viladecans, per a visitar la riba nord de l'estany; o la sortida Platges Gavà Mar, per visitar la riba sud i la pineda de Gavà. Coordenades GPS aparcament: N 41º 16' 24.83" ; E 2º 2' 34.44"
Basses el Dimoni
Des de Sant Boi agafar el carrer d’Alacant i arribar al camí de les Salines. Després cal girar a la dreta en el camí de Ferran Puig i des¬prés d’uns 780 m girar a la esquerra fins arribar al cartell indicador de les Basses de Can Dimoni. Pocs metres més endavant trobarem l’aparcament i l’inici de l’itinerari. Des de Barcelona, cal agafar la C-31 i desviar-se a la sortida 190 de Viladecans – Cargoparc. Des de Castelldefels, cal agafar la B-204 en direcció Barcelona fins a la rotonda de Viladecans – Cargoparc, i fer el canvi de sentit en direcció Viladecans. Al cap de pocs metres cal agafar la sortida Barcelona – Mercaderies Aeroport fins que una rotonda ens permeti fer un canvi de sentit per agafar el primer camí agrícola que surt a mà dreta i seguir fins el cartell indicador de les Basses de Can Dimoni. Coordenades GPS aparcament: N 41º 18’ 37,85"; E 2º 2’ 58,09" - Sant Boi de Llobregat Llegeix també a Sortir amb nens EXCURSIÓ AMB NENS A L'ESTANY DEL REMOLAR I LA MARESMA DE LES FILIPINES AL DELTA DEL LLOBREGAT

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.