Salses per llepar-se els dits!
Les salses donen molta vida a les nostres receptes, siguin quines siguin: carns, peixos, pastes, llegums, patates, arròs… Des de Sortir amb nens t’expliquem quines són les salses més conegudes per gaudir amb tota la família.
Salsa de tomàquet
La salsa de tomàquet és la mésconeguda i la que més agrada als nens i nenes. La comprem al supermercat per acompanyar els nostres plats de pasta, però casolana queda molt més bona. I només necessitem uns quatre tomàquets, oli d’oliva, sal i sucre.
Un truc per a aconseguir un gust més bo, és tallar en trossets petits el tomàquet i saltar-ho a una paella amb una mica d’oli. Quan estigui fet, el triturem i hi afegim sal i sucre a parts iguals. Quan comenci a bullir el deixem uns 3 minuts i ja tindrem preparada la nostra salsa de tomàquet casolana.
Salsa barbacoa
Per fer salsa barbacoa necessitem:
- 1 ceba
- 2 cullerades de sucre
- 2 cullerades petites de salsa Perrins
- 1 cullerada petita de pebre dolç
- 1 cullerada petita de mostassa
- 2 cullerades petites de mel
- 2 cullerades petites de ketchup
- 1 cullerada petita de soja
- 4 cullerades petites de vinagre
- 1 cullerada petita d’oli d’oliva
- Pebre negre
- 200 gr de salsa de tomàquet
- 7 o 8 gotes de salsa tabasco
Com veiem, semblen molts ingredients, però la majoria ja els tenim a casa. Comencem tallant la ceba i saltant-la en una paella amb oli, hi aboquem també el sucre i deixem que es faci. Quan estigui llest, introduïm la resta dels ingredients i ho deixem uns 5 minuts. A continuació, ho podem triturar i ja es pot servir.
Salsa bolonyesa
Ens encanta la pasta amb salsa bolonyesa! I només ens calen 5 ingredients principals:
- Tomàquet casolà
- Carn picada
- Ceba
- 1 fulla de llorer
- Sal
Tallem i saltem la carn, i quan ja estigui una mica feta hi incorporem la ceba. A continuació, aboquem el tomàquet i la fulla de llorer, rectifiquem de sal, i deixem que es faci a un foc baix durant uns 15 minuts.
Salsa carbonara
Sabeu que l’autèntica recepta carbonara no porta nata? Doncs no! Només porta ous, formatge Grana Padano, bacó i pebre negre.
Hem de triturar els ous ben triturats i a continuació hi afegim el formatge i remenem. Mentrestant, hem de sofregir el bacó i, una vegada estigui, ho incorporem a la barreja d’ous i formatge amb una mica de sal. Ho aboquem a la nostra pasta, i a menjar.
Maionesa
Per fer una bona maionesa casolana només necessitem un ou, vinagre o suc de llimona, sal i oli d’oliva. Comencem abocant l’ou i el vinagre o suc de llimona junt amb la sal i batem bé. Mentrestant, anem afegint l’oli a poc a poc fins que vagi agafant la consistència de la salsa. Una vegada obtenim la maionesa, la podem deixar a la nevera perquè es refredi. Això sí! Mai deixar-la d’un dia per l’altre.
All i oli
L’all i oli és una salsa molt similar a la maionesa, però la podem fer amb llet en comptes d’ou perquè duri més temps. En aquest cas, afegim llet amb un all i comencem a batre. Alhora, anem abocant l’oli com a la maionesa; a poc a poc i fins que adquireixi la textura de la salsa. Els més puristes utilitzen únicament all i oli!
Salsa de calçots
La salsa calçot no és la mateixa salsa que el romesco, tot i que s’assemblen. Per fer una bona salsa calçot necessitem:
- 1 nyora
- 1 cap d’all
- 1 llesca de pa torrat
- 1 tomàquets madurs
- 1 got d’oli d’oliva
- 150 gr d’ametlles
Per fer la salsa, hem de deixar la nyora a remull durant unes hores o tota la nit. D’altra banda, hem de cuir els tomàquets al forn durant uns 30 minuts.
Mentrestant, anem barrejant el pa i les ametlles amb una mica d’oli.
Quan el tomàquet i la nyora estiguin llestos, els pelem junt amb els alls i ho agreguem a la barreja del pa i les ametlles. Per agafar la textura de salsa, anem agregant més oli a poc a poc.
Salsa de xampinyons
Una salsa ben fàcil i amb pocs ingredients: xampinyons, nata, pebre, sal i julivert. Tallem els xampinyons a làmines i els saltem en una paella amb una mica d’oli. A continuació, incorporem la nata, la sal, el pebre i el julivert i deixem que es faci a foc baix durant uns 20 minuts. També podem afegir grans de pebre per donar-li més gust.
Salsa vinagreta
La salsa vinagreta és perfecta per acompanyar amanides o altres plats freds. I només necessitem vinagre, una mica de mostassa, salsa soja i oli d’oliva. I ho barregem tot bé! Hem d’anar amb molt de compte amb la mostassa, només un quart de cullerada petita! Si no tindrà un gust massa fort.
Salsa holandesa
La salsa holandesa també acompanya molt bé a amanides i peixos. I només necessitem 200 gr de mantega, 4 rovells d’ou, suc de llimona i sal i pebre.
Comencem amb la mantega, de la qual només utilitzarem la part grassa. Per diferenciar-ho, deixem la mantega al foc durant uns minuts i després la deixem reposar a un recipient de vidre. Allà veurem com la part grassa se separa d’una part més escumosa. Ho separem amb l’ajuda d’un colador.
D’altra banda, barregem els rovells amb la sal, el pebre i el suc de llimona en un recipient sobre l’aigua bullint d’una olla, és a dir, al bany Maria.
Quan les dues barreges estiguin preparades, les unim bé i ja es podrem servir la salsa.
Salsa espanyola
La salsa espanyola pot acompanyar carns, i està molt bona! Per fer-la només necessitem farina, brou de carn i mantega.
Comencem agregant a una paella la mantega i, quan estigui desfeta, 40 gr de farina. Quan tots dos elements quedin integrats, anem afegint 700 gr de brou de carn i anem remenant perquè quedi una textura més espessa. La colem i ja la podem servir per acompanyar. També podem afegir grans sencers de pebre.
Salsa de pebre
I parlant de pebre i carns, la salsa de pebre també és una bona recepta per acompanyar els nostres plats. Necessitem:
- Mitja cullerada d’oli d’oliva
- 1 cullerada i mitja de grans de pebre
- 1 cullerada de pebre molt
- 40 gr de conyac
- 400 gr de llet evaporada o nata
- 15 gr de brou de carn
- Sal
En una paella aboquem l’oli juntament amb els grans de pebre i incorporem el conyac. Una vegada el conyac s’hagi reduït, incorporem el pebre amb la llet evaporada, el brou de carn i la sal. Deixem que es redueixi la salsa.
Salsa de formatges
Una altra de les salses que acompanyen molt bé pastes i carns, és la salsa de formatges. Normalment, es fa amb salsa roquefort, tot i que també hi podem afegir altres tipus de formatges com el gongonzola, el gouda, el parmesà i el brie.
En una cassola afegim uns 20 gr de mantega i quan estigui una mica desfeta anem incorporant els formatges prèviament tallats en quadrats o bé ratllats. Ho barregem i incorporem uns 200 gr de nata. Ho deixem a mig foc fins que els formatges es desfacin i ja la podem servir.
Salsa pesto
La salsa pesto també acompanya molt bé qualsevol tipus de pasta. Per fer-la necessitem:
- 2 grans d’all
- 3 fulles d’alfàbrega
- 20 gr de pinyons
- Mitja tassa de formatge ratllat Parmigiano Riggiano
- Mitja tassa de formate ratllat Pecorino Romano
- Oli d’oliva
- Sal
La salsa pesto la podem fer o amb morter o amb batedora. Comencem afegint els grans d’all amb l’alfàbrega i els pinyons i aixafem i barregem bé. A continuació hi agreguem l’oli i la sal amb els formatges i continuem remenant fins que quedi tot ben integrat.
Salsa Beixamel
La salsa beixamel combina molt bé amb pastes, lasanyes, gratinats i canelons. És una delícia! I només necessitem mantega, farina, llet i nou moscada amb una mica de pebre.
Primer de tot desfem la mantega per tal d’agregari afegim la farina. Hem d’aconseguir que s’integrin bé i quedi una pasta. A continuació anem abocant la llet a poc a poc i sense deixar de remenar amb un foc suau. Un truc perquè la beixamel es faci abans és abocar la llet a temperatura ambient.
Quan agafi la textura desitjada, afegim el pebre amb la nou moscada i ja es pot servir.
➡ Mira totes les idees per donar color a la pasta AQUÍ
MÉS INFORMACIÓ
- data inici
- 30-11--0001