Violència i venjança
Per a infants a partir dels 12 anys
Matilda és una nena prodigi, molt intel·ligent i sensible.
Abans de complir els cinc anys, ja ha llegit Dickens i Hemingway, Kipling i Steinbeck, i els seus pares la tracten més aviat com una nosa.
Però quan a l’escola es troba enfrontada a un perill molt greu, Matilda descobreix que té uns poders psíquics extraordinaris que li permeten salvar l’escola i, sobretot, la seva estimada mestra, Miss Honey.
La Matilda és una nena extraordinàriament intel·ligent però contínuament maltractada per la seva família i educadors. La Matilda és sovint infravalorada i menyspreada per la seva família que, suposadament, hauria de representar el seu centre d’equilibri. Només troba consol en una professora que és qui li fa costat.
La Matilda, seguint les lleis de la natura i el seu instint de supervivència, acumula energia negativa que contínuament està rebent dels seus superiors i la canalitza, mitjançant la seva intel·ligència, per al seu profit.
La Matilda, com qualsevol nen, decideix actuar i la seva actitud, en conseqüència, no és gens positiva. Tot el contrari, la nena reacciona amb la venjança cruel, en resposta a com ha estat la seva educació i el tracte que ha rebut. La Matilda sap dur la seva venjança fins a uns límits mai coneguts, tot deixant volar la seva imaginació, propi d’una nena amb una fantasia desbordant. La lectura apassionada de milers de llibres li ha permès aconseguir-ho i, a més, l’ha fet més forta i poderosa.
Llegint a Matilda, te n’adones fins a quin punt n’és d’important la influència de les actituds dels adults que envolten els nens.
L’exemple és la primera i més important de totes les fonts d’aprenentatge per als nens. Si els tractes amb amor, et tornaran amor. Si, contràriament, reben violència, ells mateixos seran violents i, sota la mirada d’en Roald Dahl, no existeixen els límits.
La història està escrita d’una manera que fins i tot arribes a justificar l’actitud violenta de la nena… em recorda a aquells dibuixos animats on tot es resolia amb violència i on el més valent era qui més cops donava. Estem davant una fantasia absurda, tractada amb una ironia tal que, inevitablement, t’hi identifiques amb aquesta nena. Tan sols en un instant tornes a ser nen i reacciones. No et deixa indiferent i al final no tens cap dubte de què es el correcte. Decideixes, amb tota seguretat, que la violència sempre és injustificada, ja que les conseqüències són, en definitiva, terribles.
Aquesta reflexió la fas tu com a adult, en un procés d’anada i tornada a la infantesa. El petit que ho llegeixi tindrà aquesta reacció d’una manera més immediata i evident.
És propi de l’estil de l’autor, Roald Dahl, tractar les relacions entre adults i nens amb una excèntrica ironia i portar-les fins a límits impensables, que excedeixen la realitat i es converteixen en fantasia absurda i cínica, de la qual en podem aprendre interessants lliçons.
La fantasia dels personatges d’en Roald Dahl ens fa veure que són tan importants les actituts dels adults com les reaccions dels nens i que les unes sense les altres no tenen cap sentit.
En Roald Dahl juga sovint amb personatges i situacions aparentment reals, amb els que gairebé tots en hi podríem sentir identificats i, poc a poc, els va transformant fins a superar el límit entre la fantasia i la realitat.
Quins valors hi trobem en aquesta història? Doncs astúcia, austeritat, auto-confiança, autoestima, compassió, coratge, empatia, humilitat, superació i voluntat…
Em sembla imprescindible comentar amb els nois aquesta història després o durant la lectura, per assegurar-nos que han entès tot el potencial i han reconegut el límit entre realitat i ficció.
La violència és un tema difícil de parlar i aquest llibre és ideal, doncs la ironia i l’absurd permeten parlar-ne d’una manera distesa i en tercera persona.
És increïble com Matilda aconsegueix que tinguem vers ella una extraordinària EMPATIA.
Recorda una versió moderna d’un conte fantàstic de bruixes i ogres, com ara en Polzet o en Hansel i la Gretel, on la intel·ligència i l’ astúcia, guanyen davant qualsevol dolent.
Cal mencionar les il.lustracions d’en Quentin Blake, que són el complement perfecte. Dibuix senzill amb molta expressió, no cal més.
Autor: Roald Dahl
Il·lustrador: Quentin Blake
Editorial: Estrella Polar
ISBN: 978-84-9932-031-1
Número de pàgines: 232