DESCOBRIU LA NATURA DE VIDRÀ, A OSONA

Veniu a conèixer Vidrà

Vidrà, es un poble situat al mig de tres comarques ( Osona, Ripollès i Garrotxa), voltat de boscos i muntanyes, on la natura es mostra en el seu estat pur.


PUBLICITAT



Us proposem una ruta per conèixer els arbres i les fagedes de Vidrà.

vidrà

Hi ha alguns dels arbres catalogats com a monumentals per la Generalitat: el Roure de la Creu de l’Arç, els faig de Can font i el de Fontcoberta, els tres faigs de Capdegès, el faig de la Font Tornadissa, el freixe de Can Pubill de Ciuret, el tell de Can Mic, la fageda de Bonbac etc… i també hi trobem altres arbres com el faig del Coll de Cristòfol o el faig del Grau de la Donzella que s’amaguen entre els boscos.

Vidrà és un poble viu i acollidor que compta amb una extensa xarxa de camins i carreteres rurals (més de 60 quilòmetres) on es pot practicar el senderisme, el ciclisme, excursions a cavall etc..per descobrir la natura en estat pur.

Punts d’interès:

Casc Antic

Parc municipal de Vidrà. Proporcionada per l’AjuntamentL’etapa medieval de Vidrà és la més interessant i coneguda de la seva història. Cap el 960, el terme estava estructurat en 8 viles rurals: la Salgueda, Palou, Cabagès, Covilplana, Ciuret, Covildases, Bosquerons i casa d’Arig amb les Planes.

El casc antic s’estructura al voltant de l’església de Sant Hilari de Vidrà (consagrada el 960, tot i que del primitiu edifici només n’hi queda la paret sud), al davant de la qual hi ha el petit cementiri.

Ruïnes del castell de Milany

Ruïnes situades dins del terme de Vidrà al límit amb Vallfogona de Ripollès. Se’n troben cites en documents de l’any 962, com a castell del comtat de Besalú. El comte va donar la castlania a Ponç de Milany, la qual passà als seus hereus. Al s. XIII, en crear-se les baronies, la de Milany era formada per les parròquies de Vallfogona, Llaers i Vidrà, amb les sufragànies de Cabagès i Colvidases. Al s. XIV, va passar als Pinós.

El castell va ser abandonat a finals d’aquell segle. Des d’aleshores, ha anat perdent pedra rere pedra.

Veïnat de Ciuret

Nucli de cases format al voltant de l’església de Santa Llúcia, del 1754. En formen part els masos de Can Pubill, la Casa de Baix, el Moreu i can Font.

Masia del Cavaller

Es va aixecar el 1787. En va dirigir la construcció un mestre d’obres francès. Casa senyorial sòbria, però amb detalls decoratius com les llindes, amb tres pisos i porxo a la planta. Les habitacions tenen balcons i finestres. D’estil barroc amb una galeria i afegits posteriors i una capelleta també barroca dedicada a la Mare de Déu de la Mercè. Propietat privada.

Pont del Molí

Pont romànic per a vianants d’una sola arcada i de gran bellesa. El paisatge que l’envolta és feréstec; la vegetació envaeix la riera i mig tapa el pont. Si ens allunyem una mica per la riba dreta, tindrem una immillorable imatge del pont.

Ermita romànica de Sant Bartomeu de Covildases

Ermita del segle XII, situada al mig dels prats. Consta d’una sola nau de volta de canó amb un absis semicircular ornamentat per arcs llombards i de la que destaca el campanar de paret.
L’edificació actual ha patit diversos canvis i reformes.

Església de Santa Margarida de Cabagès

Església romànica del 1223, aixecada íntegrament en pedra i restaurada el 1978. Es troba situada a dalt d’un turonet en direcció al coll de Cristòfol. Interior no visitable.

Visites guiades sobre el món del pastor

Us proposem una visita guiada acompanyats per una persona de Vidrà, que us ensenyarà com es viu en un poble com Vidrà, tot explicant la historia, les anècdotes, etc… i us acompanyarà a visitar una explotació agrària, d’ ovelles o vaques i un obrador d’embotits, on les persones que porten aquesta explotació o l’obrador us guiarà i us explicarà el seu funcionament. La visita de les vaques i l’obrador d’embotits es fa a peu.
La de les ovelles és a Ciuret ( 6 Km. De Vidrà), es fa amb cotxe propi o si voleu us donarem informació del camí per anar-hi a peu.

Grups màxim 20 persones

Durada: 2 hores i 30 minuts

“Amb reserva prèvia”

Puig de l’Obiol ( 1.544 m)
  • Interessant formació de blocs de conglomerat, tipus de roca sedimentària de la qual s’aprecien els còdols. Indret amb molta vegetació, amb predomini del faig i del boix.
  • És interessant i recomanable seguir la carena, que ens conduirà fins les restes del Castell de Milany (GR-3).
Arborètum
  • Mostra espontània i oberta dels arbres generalment propis del país o que s’hi han introduït, però que amb els anys que hi porten ja han adquirit dret de ciutadania. Aquests arbres conformen el paisatge urbà del poble.
Arbres monumentals
  • El roure de la Creu de l’Arç, el faig de Coll de Cristòfol, el faig de Fontcoberta, el faig bifurcat de Can Font de Ciuret, el faig de la Font Tornadissa i el tell del Pla d’en Roca.
Senders locals
  • Sender de Puigsacalm
  • Sender de Ciuret
  • Sender dels Tres Castells

Guardar

MÉS INFORMACIÓ

Sortim a Vidrà amb nens

Vidrà (Osona)

Comarca:

Osona
Latitud i Longitud:
42.1239458, 2.312150
E-mail:
vidravisita@gmail.com
Web:
http://www.vidravisita.blogspot.com/?#

Més informació

Com arribar a Vidrà
  • Per arribar a Vidrà: des de Sant Quirze de Besora agafeu la BV 5227
  • Accés per la carretera C-17 Barcelona-Puigcerdà, desviar-se a Sant Quirze de Besora direcció Vidrà. Estació ferrocarril a Barcelona i Puigcerdà a Sant Quirze de Besora, 13 km.
  • Accés a la Garrotxa per pista transitable amb turisme. 22 Km. 45 min. Vidrà-Ciuret-St. Privat d'en Bas.
  • http://www.paisatgesdelter.com/

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.