ELS AIGUAMOLLS DE L’EMPORDÀ

Des de El Cortalet fins al Mas del Matà i a la Platja de les Llaunes

Amb nens als Aiguamolls de l’Empordà. Un itinerari que ens permetrà conèixer  l’estany del Cortalet,  i part de la franja del litoral del parc, des dels estanys d’aigües dolces, al Matà, fins a la platja tot vorejant la llacuna litoral de la Massona

aiguamolls de l'empordà

Els nombrosos aguaits d’aquesta ruta a peu i la Torre Senillosa permeten tenir una visió excel·lent de la fauna que hi habita, la vegetació existent i ens ofereix unes panoràmiques increïbles.

Des del Cortalet, ens endinsem pel corriol que hi ha a mà dreta  i el primer que trobem és una zona de pícnic amb unes taules de fusta i una paperera, l’última del recorregut, així que convé tirar les deixalles que tinguem.  Veurem una exuberant vegetació on si ens fixem bé i és l’època adequada podrem recollir mores pel camí. Recordeu agafar un cistellet per posar-les. Sempre podreu fer melmelada de móres, un pastís de formatge amb melmelada de móres o barrejar-les amb una barra de gelat o sobre una torrada.

Als Aiguamolls descobrireu que són les closes. Es tracta de prats envoltats d’arbres que bordegen petits canals de drenatge. Ocupen el llit d’antigues llacunes i per aquest motiu quan plou, s’inunden.  Atrauen molts animals, la majoria aus. També les vaques i els cavalls pasturen al seu aire en aquests prats.

Pel camí trobarem diferents aguaits que ens donaran imatges molt boniques dels paisatges i també dels animals que podrem veure: ànecs, ocells marins, els cames-llargues, àguiles pescadores, gavots etc… Si no portem llargavistes, els podem llogar al Cortalet. Paga la pena ja que els podrem veure de més aprop i saber com mengen, com es mouen…en definitiva: com viuen!

Tot l’itinerari està molt ben senyalitzat. Si estem atents trobarem les indicacions d’on es troben els aguaits. En silenci observarem el comportament dels animals en el seu hàbitat natural i podem aprofitar per descansar una estona.

Trobarem l’Aguiat de les Gantes, amb una excel·lent vista sobre l’estany del Cortalet, l’aguait de les Daines, que permet tenir una visió elevada de la closa i el bosc que l’envolta, el Casot de la Bomba, i l’observatori Pallejà, on veurem una excel·lent panoràmica sobre la reserva de les Llaunes i la badia de Roses, amb la llacuna de la Massona just davant.

Un cop creuat el rec Corredor arribarem als estanys del Matà. Més endavant arribarem fins al mas Matà on hi ha unes antigues sitges d’arròs. Si pugem a l’observatori Senillosa, obtindrem una panoràmica immillorable de la zona.

aiguamolls de l' empordà

En aquest punt podem donar mitja volta i tornar per on hem vingut o seguir la ruta que ens portarà a la platja. Passarem per l’aguait del Gall Marí i deixarem enrere els estanys del Matà per arribar a l’aguait del Bruel, vora la Massona. Seguint l’itinerari arribarem a la platja on hi ha una torreta d’observació, un mirador idoni sobre la platja i la badia de Roses.

No és estrany trobar cigonyes durant tot l’any tot i que nien entre febrer i juliol. Busqueu els nius, es troben en llocs alts i veureu que són enormes.

Tots els observatoris i aguaits de l’itinerari són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda i per cotxets de nen petit.

Des de El Cortalet podem iniciar rutes a peu i també en bicicleta als aiguamolls que ens portaran fins a paratges d’una gran bellesa i ens acostarà a una gran quantitat d’animals. El més important és gaudir del recorregut pam a pam.

MÉS INFORMACIÓ

El Cortalet, centre d'informació dels Aiguamolls de l'Empordà

Carretera de Sant Pere Pescador - GIV-6216, km 13,6 (17486 Castelló d'Empúries)

Comarca:

Alt Empordà
Latitud i Longitud:
42.2796780, 3.102179
Telèfon:
972 45 42 22
Web:
https://aiguamollsdelemporda.cat/

Més informació

Normes per visitar el Parc
  • Respecteu les instal·lacions, els senyals, els itineraris i les zones  d'accés prohibit.No heu de sortir dels itineraris senyalitzats
  • Respecteu el silenci dins els observatorisNo es permet l'acampada lliure
  • No es permet recollir cap espècie animal ni vegetal.
  • Els gossos han d'anar lligats.
Recomanacions
  • Les millors hores per observar els ocells són el matí i el capvespre, i les èpoques en què hi ha més espècies són les de les migracions (març-maig i agost-octubre), encara que durant tot l'any s' hi poden veure espècies interessants.
  • Els prismàtics són imprescindibles per observar els ocells.
  • Si no en porteu, els podreu llogar al centre d'informació.
  • Cal portar un repel·lent de mosquits.

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.