Ferrocarril turístic de l’Alt Llobregat
El Ferrocarril Turístic de l’Alt Llobregat, conegut també com el Tren del Ciment, uneix la Pobla de Lillet amb la zona del Clot del Moro, al terme municipal de Castellar de n’Hug.
PUBLICITAT
Té un recorregut de 3,5 quilòmetres que es fa a través de diferents espais d’interés turístic com l’exposició de vehicles de transport, ubicada a l’estació de la Pobla de Lillet, els jardins Artigas, dissenyats per Gaudí i el Museu del Ciment, al costat de l’estació de Castellar de N’Hug.
El carrilet va ser construït per la Companyia General d’Asfalts i Pòrtland “Asland” pel transport de ciment de la fàbrica del Clot del Moro. El recorregut començava a la mateixa fàbrica i anava fins a Guardiola de Berguedà on enllaçava amb els Ferrocarrils Catalans, i on es feien els transbords de ciment i també d’altres mercaderies. Els primers anys el ferrocarril només transportava ciment i carbó, però a partir de l’any 1914 va començar a portar passatgers. Aleshores feia un recorregut d’11 quilòmetres i tenia cinc estacions. El seu últim viatge va ser el 14 d’octubre de l’any 1963 fins que a l’any 2005 Ferrocarrils Catalans de la Generalitat va recuperar aquesta línia. Actualment es pot fer una part d’aquest recorregut amb el carrilet enmig d’un paratge de gran bellesa on podem veure el riu Llobregat en molts trams.
L’antic tren del Ciment té quatre estacions en el seu recorregut: La Pobla de Lillet, la Pobla Centre, Jardins Artigas i Museu del Ciment a Castellar de N’Hug. El trajecte té una durada d’uns 20 minuts aproximadament. El fa una locomotora dièsel amb dos cotxes amb una capacitat total de 50 persones.
Primera estació: La Pobla de Lillet
Aquesta estació la trobem a la carretera de Guardiola, un quilòmetre abans d’arribar a la Pobla de Lillet. Ja veurem un pàrquing a mà dreta on podrem deixar el cotxe. Haurem de creuar la carretera i trobarem l’estació. Amb el mateix bitllet es pot visitar l’exposició permanent sobre els ferrocarrils industrials de l’Alt Llobregat, que es troba al costat mateix de l’estació. Ofereix una presa de contacte amb els elements més representatius de l’època dels carrilets i dels trens miners i industrials de la Vall. Es pot veure la locomotora que va inaugurar la línia del cremallera de Montserrat, i el cotxe reial que es feia servir per transportar personalitats i representants oficials. Totes les peces que hi ha exposades tenen un faristol amb informació.
A l’exterior hi ha una zona de jocs infantils on podrem esperar el tren si encara no ha arribat a l’estació.
Segona estació: La Pobla Centre
La Pobla de Lillet compta amb un casc antic molt bonic on us podeu perdre pels seus carrers i racons. També heu d’anar fins el pont vell, el més antic dels ponts que actualment travessen el Llobregat. I si us dóna temps acosteu-vos fins a les fonts que hi ha per tot el poble, una de les més concorregudes és la Font de Güell. La trobareu al costat esquerra del Pont Vell envoltada de til·lers.
“Sortir amb nens” us recomana que primer feu tot el recorregut fins al final. Quan baixeu a una de les parades heu de pensar que el proper tren serà al cap d’una hora. Vosaltres decidireu si esteu una hora o més visitant els punts turístics que té cada estació.
Tercera estació: Jardins Artigas
Els Jardins Artigas van ser dissenyats per Antoni Gaudí a principis del s. XX. Es troba a banda i banda del riu Llobregat, per tant és un jardí humit on l’aigua és una de les protagonistes. És un tros de natura decorada on ens acompanya la remor del riu. Hi trobem peces de gran valor arquitectònic on destaca la cascada, la font del cap de la vaca, la gruta, la font del lleó, un pont d’arc coix, la glorieta, testos en forma de serp o el racó del pescador i el pont dels arcs.
Els colors predominants d’aquest jardí, a diferència del Parc Güell, són el marró de la pedra i el verd de la vegetació. Això és així perquè en la construcció dels Jardins Artigas es van fer servir materials naturals propis del lloc, sobretot la pedra natural rocallosa. La visita als jardins és circular. Us recomanem que deixeu els cotxets dels nens a l’entrada ja que té moltes escales, algunes de gran pendent. Si voleu es fan també visites guiades i comentades. Amb una hora tindrem temps suficient per visitar els jardins i podrem tornar a agafar el tren. En cas contrari haurem d’esperar dues hores.
L’entrada als jardins Artigas és de tres euros. No s’inclou l’entrada en el bitllet del carrilet.
Quarta estació: Museu del Ciment
A finals del segle XIX, es va començar a construir a la zona del Clot del Moro, la que seria la primera fàbrica de ciment pòrtland a Catalunya. Avui l’antiga fàbrica que es va fer aquí per aprofitar la pedra calcària de l’indret, ha estat declarada bé d’interès nacional. El Museu del Ciment ens apropa al procés de fabricació i descobriment del ciment Portland. Pertany al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, i ofereix a banda de l’exposició un itinerari on es pot veure una part de l’antiga fàbrica. L’entrada al museu no s’inclou en el bitllet del carrilet.
➡ Mira la guia que hem preparat a Sortir amb nens on trobaràs els millors trenets per anar amb nens! Trenets per nens AQUÍ
MÉS INFORMACIÓ
Ferrocarril turístic de l'Alt Llobregat
Comarca:
- Berguedà
- Latitud i Longitud:
- 42.2451740, 1.977642
- Telèfon:
- 972 73 20 26
- E-mail:
- reserves@ferrocarrilturistic.cat
- Web:
- http://www.ferrocarrilturistic.cat/
Més informació
- Hem de deixar el cotxe al pàrquing que hi ha just un quilòmetre abans d'arribar a la Pobla de Lillet. Des d'allà creuem la carretera i es troba l'estació on podrem agafar el tren que ens portaran fins als Jardins Artigas, entre altres punts d'interès.
- Vacances: Del 02 de novembre fins a Setmana Santa.