Ruta pel barri d’Horta en família
Barcelona no és només l’Eixample, Diagonal o el Barri Gòtic, l’encant de la ciutat són els seus barris! La majoria d’ells, antics pobles que es van fundar fora de la ciutat i que amb el pas del temps i el continu creixement de la metròpoli s’hi van annexionar. Tot i això, molts d’ells encara conserven aquests antics vestigis de poble i fins i tot l’ambient. És el cas del barri d’Horta, amb carrerons estrets, edificis i masies antigues i fins i tot amb història viva del segle XVIII. Des de Sortir amb nens us proposem una ruta pel barri d’Horta a Barcelona!
Caminar per un poble al carrer d’Horta
El barri d’Horta, antigament conegut com a Sant Joan d’Horta per la seva església ja desapareguda, va ser un municipi independent que finalment es va annexionar a la ciutat de Barcelona l’any 1904. Però encara hi queda el que va ser el centre neuràlgic d’aquest petit poble; el carrer d’Horta tocant a la Plaça de Santes Creus. Avui dia és un petit carreró ple de casetes, masies i locals comercials dels de tota la vida. Un bon punt on passejar i viure a poble dins la ciutat.
La plaça Eivissa
La plaça Eivissa, al final del carrer d’Horta, encara es manté com a nucli antic del poble. I de fet, en aquest cas s’ha convertit en el nou centre neuràlgic i comercial del barri d’Horta. Llibreries amb encant, xurreries, gelateries, orxateries i grans edificis antics i senyorials envolten aquesta plaça on encara s’hi fa vida de carrer.
El Carrer de les Bugaderes
El carrer de les Bugaderes és la zona amb més història del barri. En aquest carrer vivien les conegudes com a Bugaderes d’Horta, un conjunt de dones que rentaven la roba a la mateixa riera de la Vall d’Horta, avui dia ja inexistent. A Barcelona ciutat no hi havia ni espai suficient ni aigua per a poder rentar bé la roba, i la gent adinerada, hospitals i esglésies contractaven els serveis de les bugaderes. De fet, encara s’hi conserven els antics pous d’on extreien l’aigua per rentar.
Avui dia només es conserven les cases de les bugaderes del carrer d’Aiguafreda i la masia de Ca l’Eudald, que estan catalogades. Els altres racons plens de pous i història van ser enderrocats.
La Biblioteca Can Mariner
El que avui dia és la biblioteca més emblemàtica del barri d’Horta, ubicada entre el carrer d’Horta i la plaça Eivissa, va ser una masia i va formar part dels orígens d’Horta. La zona d’Horta estava despoblada, així que els senyors Orta van fer millores i van construir més edificis per ampliar la població.
Una de les famílies que hi va arribar van ser els Mariner, que van construir la masia a principis del segle XVI per després dividir-la en parcel·les més petites en 1870 per fer-hi més cases i habitatges. De l’antiga masia es conserven elements com el rellotge de sol i l’estructura, tot i que els ornaments gòtics i la façana es van reconstruir.
El Parc del Laberint d’Horta
Un dels pulmons verds del barri, just a l’entrada de la Serra de Collserola. El Parc del Laberint d’Horta es va construir l’any 1794 de la mà d’un arquitecte italià per a la família Desvalls. Hi va fer una casa senyorial amb diversos jardins neoclàssics i un laberint per adornar els terrenys.
Avui dia és un lloc tranquil enmig de la ciutat on podem observar història, arquitectura i flora i fauna amb elements mitològics que fins i tot amaguen secrets. L’estrella, el laberint! Una atracció genial per passar l’estona en família.
➡ Descobreix tots els secrets del Parc del Laberint d’Horta AQUÍ