Un viatge a l’antiga Roma
Sabíeu que a Premià de Mar hi ha una vil·la romana amb un singular edifici octogonal? Es tracta d’un jaciment descobert prou recentment, l’any 2000, que, després de diverses intervencions arqueològiques, s’ha convertit en el Museu Romà de Premià de Mar, visitable des del 2023.
Els elements arquitectònics que presenta l’edifici de Can Ferrerons, de naturalesa molt variada, permeten recuperar molts aspectes del món rural en època romana tardana, i alhora donar context al mateix edifici i a l’estil de vida dels seus habitants.
Una visita vivencial
Per mitjà d’un relat vivencial i d’un impuls tecnològic, ens trobem davant d’una proposta singular: projeccions audiovisuals amb actors, recreacions en 3D de l’espai, animacions dinàmiques i el mapatge del mosaic.
La visita es fa amb una audioguia i comença al soterrani, on hi ha el jaciment. Uns llums indiquen el camí que cal seguir i es van il·luminant a mesura que avança l’explicació. El mapatge projectat sobre un gran mosaic restaurat, ens dona una idea de la bellesa que hauria de tenir l’espai i la seva riquesa cultural.
La visita segueix per la zona del balneum, amb el forn i les estances dels banys a diferents temperatures. Una projecció del dominus, el propietari de la vil·la, ens guia des del que era l’entrada a l’edifici, on diferents pantalles entremig del jaciment ens expliquen la història, la vida i les feines que hi van fer els romans de l’època tardana.
Després de les projeccions, amb el jaciment tot il·luminat, podem anar passejant per totes les estances i descobrir amb calma algunes peces trobades, explicacions detallades del funcionament de cada lloc, veure i tocar una maqueta a escala i observar les reproduccions de la necròpolis.
En sortir, mentre pugem cap a la planta 0, podem veure de forma resumida la història de Premià de Mar des dels romans fins als nostres dies.
Activitats complementàries
A part de les visites, també s’ofereixen activitats familiars que varien cada mes. Consten de diferents tallers relacionats amb el període romà que es poden realitzar juntament amb la visita o per separat.
El primer diumenge de mes, l’entrada és gratuïta!
A més, amb una clara voluntat pedagògica, el museu disposa d’un catàleg d’activitats educatives destinades al públic escolar que difonen el patrimoni històric i arqueològic entorn l’edifici octogonal. Alguns dels tallers que formen aquesta oferta permeten transformar els nens i les nenes en arqueòlegs o artesans, aprendre de la cultura del teixit o bé conèixer els jocs amb els quals s’entretenien els nens romans.
MÉS INFORMACIÓ
lloc
Museu Romà de Premià de MarComarca:
- Maresme
- Mòbil:
- 662 418 676
- E-mail:
- museuroma@premiademar.cat
- Web:
- https://museuroma.pdm.cat/
Horari
Horari habitual:
De dimecres a divendres: de 10 a 14 h
Dissabtes, diumenges i festius: de 10 a 14 h i de 16 a 18:30 h
Horari de Setmana Santa, juliol, agost i Nadal:
De dimecres a diumenge: de 10 a 14 h i de 16 a 18:30 h
Tancat el 25 i 26 de desembre, 1 i 6 de gener.
Horari d’atenció telefònica i reserves:
De dimecres a diumenge: de 10 a 14 h
Horari dels passis:
Matins: 10-11:15 h, 11:15-12:30 h, 12:30-13:45 h
Tardes: 16-17:15 h, 17:15-18:30 h
Visites concertades tot l’any al telèfon 662 418 676
Més informació
El Museu Romà ha estat guardonat amb el X Premi Nacional de Museologia 2024, de l'Associació de Professionals de la Museologia de Catalunya, en la modalitat de Projectes de creació o reforma integral de museus i equipaments patrimonials. Aquest premi, d'abast nacional, representa un reconeixement al treball dut a terme per recuperar el jaciment de Can Ferrerons i presentar-lo al públic de forma didàctica i atractiva.- Reserva les entrades pels tallers familiars