Ruta romana per Barcelona, en família!
Barcelona té una història molt antiga que es remunta als poblats ibers i sobretot al passat romà de la ciutat. Fa molts anys era Barcino, una població sota les ordres de l’Imperi Romà, i bona prova d’això són les restes que encara hi perduren i que mostren història, cultura i orígens de molts de nosaltres! I a més a més, a mateix peu de carrer. Recórrer aquests vestigis amb els nens i nenes pot ser molt interessant per explicar la nostra història d’una manera divertida. Des de Sortir amb nens t’expliquem quins son els punts principals de la ruta romana per Barcelona.
Les columnes del Temple d’August
Aquestes columnes són un dels tresors amagats, o ja no tant, del passat de la ciutat. Es troben a l’actual Centre Excursionista de Catalunya, tot i que abans estaven situades al fòrum o centre de la ciutat. I és que aquestes impressionants columnes formaven part del Temple d’August.
Imatges: Arxiu de l’Ajuntament de Barcelona
La necròpolis romana
Aquesta necròpolis dels segles I i II d.C.es va descobrir per casualitat a la dècada dels 50. I tot i que ara estan ubicades al centre de Barcelona, concretament a la plaça de Madrid, durant l’època romana estaven fora de la ciutat, és a dir, fora de la muralla, per enterrar als morts de classe mitjana i baixa. Avui dia es pot visitar de forma lliure, així que aprofiteu!
Imatges: Arxiu de l’Ajuntament de Barcelona
El MUHBA a la Plaça del Rei
Al Museu d’Història de Barcelona de la Plaça del Rei hi trobem una de les restes romanes més ben conservades i amb més m2 d’Europa. Pertanyen a la Barcino romana del segle I a.C, entre d’altres èpoques, i hi trobem restes de la muralla, antigues cases o domus, una bugaderia i una sala de fabricació de vins, construccions que ens mostren com vivien els romans de l’antiga Barcelona. L’entrada és de pagament.
Imatges: Arxiu de l’Ajuntament de Barcelona
Porta Praetoria
La porta Praetoria és encara avui un dels vestigis més importants de la presència romana a Barcelona. Avui és coneguda com el Portal del Bisbe, i és l’única de les quatre portes de l’antiga muralla que es conserva. En el seu origen, comunicava l’exterior de la ciutat amb la Decumanus Maximus, una de les principals artèries de Barcino que ara rep el nom del carrer del Bisbe.
Imatges: Arxiu de l’Ajuntament de Barcelona
La muralla de Barcino
Al carrer del Regomir encara s’hi pot observar a la perfecció la muralla que protegia Barcino. Ara s’integra entre els edificis i les construccions de la Ciutat Vella, amb un munt d’estils que ens mostra la rica història de la zona. També es pot observar la part baixa de la muralla al MUHBA de la Plaça del Rei.
Imatges: Arxiu de l’Ajuntament de Barcelona
Termes romanes de Regomir
I sense sortir del carrer de Regomir, hi trobem les restes de les termes romanes amb el mateix nom! Tot i que la zona d’aigües s’anomenava termes del mar. Aquestes termes daten del segle II, mentre que la muralla correspon al segle IV. L’accés pel Pati Llimona és gratuït. Allà és on els romans i romanes, normalment separats per sexes, feien més vida social.
Imatges: Arxiu de l’Ajuntament de Barcelona
➡ Consulta tots els museus de Barcelona per anar amb nens AQUÍ