Gaudeix d’una excursió amb nens i nenes a la Torre d’Oristà, a la comarca del Lluçanès!
El Lluçanès té rutes i excursions de tota mena, i per a tots els gustos i públics! Fins i tot perquè els més petits de la casa també puguin gaudir de la natura i endinsar-se en el senderisme. I una ruta perfecta és l’excursió a la Torre d’Oristà! Des de Sortir amb nens, et donem totes les claus per gaudir d’aquest itinerari en família. Comencem!
Coneix l’itinerari per fer amb nens i nenes a la Torre d’Oristà
Aquesta ruta circular té una distància de 3,9 km que es poden recórrer en només una hora, raó per la qual és la ruta perfecta per a nens i nenes que s’inicien a la muntanya. I, a més a més, només té un desnivell de 50 m! Així que prepareu-vos per gaudir d’una ruta tranquil·la envoltats de natura.
L’excursió a la Torre d’Oristà comença al mateix poble, al carrer Mossèn Riba Pont, el més llarg d’aquest nucli de població. Des d’aquí, continuem per aquest carrer i sortim del poble seguint la franja horitzontal groga, que ens portarà per un camí de sorra ben ampli.
Des de la Torre d’Oristà arribem fins a la Casanova de Pla Bassí, una casa ja derruïda que ens mostra el passat de pagesia al poble, encara ben present. Durant tot aquest tram, el camí no té gairebé desnivell, és planer i ens permet gaudir de boscos d’alzines i la fauna de l’indret.
La segona parada és la casa de Salellas, una construcció del segle XV que servia com a parada imprescindible per als pastors i el seu ramat. Un autèntic passeig per la Catalunya rural del Lluçanès!
Des d’aquí, tornem a la Torre d’Oristà pel mateix camí. En aquest punt trobarem més baixades fins a l’entrada del poble, on haurem de fer una petita pujada fins al punt final de la ruta; l’església de Santa Maria de la Torre.
Els encants de la Torre d’Oristà
La Torre d’Oristà és un petit poble del Lluçanès, però amb molta història! De fet, la primera menció que tenim d’aquest nucli de població data de l’any 968. Els orígens d’aquest indret es troben en la part elevada del carrer més gran, el de Mossèn Riba Pont. És en aquest punt on es va trobar una tomba picada a la roca i on es creu que es va ubicar una antiga església del segle XIII.
Tot i això, no va ser fins als segles XVII i XVIII que el nucli va créixer fins a assolir les 83 cases. Al segle XIX, aquest creixement va continuar gràcies a la zona de pas que suposa la Torre d’Oristà.
I després d’aquesta petita classe d’història us preguntareu, i què podem trobar a la Torre d’Oristà i els seus voltants? Doncs molta més mostra d’aquesta història viva! Començant per l’església de Santa Maria de la Torre, originària del segle XIII que ha patit diverses modificacions. Una autèntica joia per a totes les persones entusiasmades amb l’arquitectura.
Però hi podem trobar història encara més antiga a la Torre d’Oristà a Puig Ciutat, un jaciment d’època romana imprescindible per descobrir amb nens i nenes!
Gaudeix de l’entorn natural a la Torre d’Oristà!
Si encara teniu ganes de més llocs increïbles i naturals, continuem! Perquè encara ens queden dos llocs molt especials per descobrir a la Torre d’Oristà i els seus voltants.
Si necessiteu refrescar-vos després de l’excursió, us recomanem anar a la Font de la Torre d’Oristà! Ubicat a mig camí entre el castell de Tornamira i el poble. Antigament, aquest era el lloc on els veïns dels pobles del voltant anaven a agafar aigua i a rentar la roba. Actualment, és un lloc ideal per descansar i fer un petit pícnic a les taules i cadires de pedra que envolten el lloc.
I de la font, no marxem encara de la Torre d’Oristà, perquè ens queda per descobrir la Ramada Encantada! Un planell de roques del camí ramader central que amaga una llegenda molt interessant per explicar als més petits.
Aquesta llegenda ens parla de com els pagesos de la Torre d’Oristà van decidir tallar alzines i roures i fer rompuda al pla Moixó. Això, va suposar que el ramat transhumant dels pastors que hi passaven es quedessin sense aliment, i van començar les baralles i les discussions.
Aviat van trobar una solució! Els pagesos no farien més rompuda i deixarien un tros del pla Moixó amb herba per als ramats, i a canvi, els pastors i el seu ramat només farien estada en aquest petit tros, sense tocar-ne la resta.
Tot i això, un pastor renegaire va decidir que el seu ramat menjaria del tros que no es podia tocar, i un pagés cansat li va desitjar que no tornés a despertar mai més. Dit i fet! El pastor i tot el seu ramat es van transformar en pedra que, diuen, encara es veuen al camí i anomenen la Ramada Encantada.
Si voleu més, consulteu l’excursió a Alpens amb nens i nenes AQUÍ
No us oblideu de descarregar-vos l’itinerari de la Torre d’Oristà AQUÍ.
Informació i imatges cedides pel Consorci del Lluçanès.