Recepta per a un Nadal més feliç
S’acosta de nou el Nadal. Alguns ho viuen amb pressa, d’altres volen que les festes s’acabin abans de començar, d’altres les gaudeixen i dibuixen a la cara un somriure.
PUBLICITAT
Sigui com sigui que es visqui el Nadal, els nens són els principals protagonistes d’aquestes festes ja que són els que la viuen amb més intensitat. “Està en mans dels adults convertir-les en alguna cosa més que una pila de regals, de paquets i de menjars familiars”, explica Samantha Biosca, coach i col·laboradora de aulaPlaneta.
Ella ens recomana alguns ingredients per un Nadal més feliços, empàtiques i solidàries.
1. Començar el dia amb música. Tots coneixem la importància de la música en les nostres vides i pocs hi recorrem de manera terapèutica. “La música alimenta l’esperit, així que comencem el dia amb música”, afirma Biosca. “Cada dia pot escollir l’estil musical un membre de la família i així tothom pot estar content. Intentem que els matins ens nodreixin i ens carreguin les piles, són dies festius i per això la pressa ha de desaparèixer, esmorzem amb tranquil·litat i calma”.
2. Plantejament de reptes diaris. La gran majoria de nosaltres vivim el Nadal en família i els reptes diaris han d’anar encaminats a conèixer millor els nostres o en mostrar noves facetes personals que ni tan sols ens hem plantejat anteriorment.
La col·laboradora d’aulaPlaneta ens posa alguns exemples: “qui ajudarà cada dia en les tasques de la casa, qui explicarà un acudit per fer riure tota la família, qui traurà a passejar el gos… ho podem parlar durant l’esmorzar i decidir entre tots. Busquem coses noves per fer, fugim de la rutina”. “Per als nens aquest tipus de reptes són com un joc i els desperta una creativitat enfocada a l’optimisme, que és molt important d’alimentar i hem de cuidar”, afirma.
3. Focalitzar l’atenció. Al llarg del dia hi ha un munt de coses que ens passen desapercebudes perquè la nostra atenció està dirigida cap a una altra banda. “En aquestes dates podem intentar focalitzar l’atenció en les emocions positives i també ho podem fer jugant”, afirma Samantha Biosca.
“L’alegria”, segons la coach, “és una de les emocions que més ha d’aparèixer, d’aquí que busquem qui és el que més somriu o quants somriures podem regalar al llarg del dia”. També recomana pensar com demostrar l’agraïment a qui ens envolta i reconèixer tot allò que ens ofereixen les persones properes. D’altra banda, “l’empatia també és una de les emocions positives més estimulants i per Nadal és un bon moment per començar a treballar-la”, explica. “Fa alguns anys uns pares em van explicar que els seus fills rebien massa regals i que la família es descontrolava en aquestes dates, per això van ensenyar-los que havien de regalar alguns dels seus presents a nens que no tenien la seva sort”, explica la col·laboradora d’aulaPlaneta i Superpadres.com. La clau està en buscar la nostra pròpia manera de fer créixer l’empatia en els fills. “Les emocions positives ens connecten i vinculen als altres”, conclou.
També per Nadal, com al llarg de tot l’any, apareixen les emocions negatives. “No hem de fugir-ne, formen part de nosaltres i també hem de treballar-les, sentir-les i aprendre a conviure-hi”, explica Biosca. “Així que si ens agafa tristor, malenconia o nostàlgia, parlem i expressem el que sentim i perquè ho sentim”. Segons l’experta, “les emocions negatives ens intenten aïllar, així que si les reconeixem i les compartim ja hi estem treballant”.
4. Pauses mentals. En aquesta època de l’any hi ha moltes reunions familiars i normalment són sorolloses, el nostre cap també necessita moments de respir, de tranquil·litat i de silenci. La solució és que ens regalem aquests moments. “Podem tornar a casa fent una passejada, no encendre la televisió tal com arribem a casa, o posar la tele en silenci durant els anuncis televisius, la qual cosa resulta molt eficaç”, afirma la coach. També hauríem d’“intentar passar el dia amb la menor dosi de tecnologia, tenim un munt de regals i sorpreses per distreure’ns. Busquem assossegar-nos mentalment”.
5. Acabar el dia també de la millor manera possible. Per exemple, amb una reflexió positiva de com ha anat el dia o que és el que més ens ha agradat. “Qui ha aconseguit somriure més, qui ha fet riure a més persones, busquem els reptes que ens havíem marcat i fem un petit balanç. Centrem-nos en les coses que hem après. I hem de dormir tant com el cos ens demani, que és molt savi i sap molt bé allò que necessitem”, explica la col·laboradora
6. Regals, els justos i necessaris. Els regals són uns dels protagonistes en aquestes dates i per això s’hi ha de posar atenció. “Els nens petits demanen per demanar i hem de ser els adults qui posem seny”, explica Biosca. Segons els Experts, quatre és el nombre perfecte de regals. És recomanable fer entendre a la resta de la família quins valors volem ensenyar als nostres fills i “aquesta tasca no és gens fàcil ja que hi ha adults que es neguen a escoltar-nos”, afirma la coach. “En aquest cas, proposo guardar regals sense que el nen se n’assabenti massa i anar-los traient quan tinguem un premi per oferir-los”. Si hi ha sobreexcés de regals, els nens jugaran un dia amb cadascun i després quedaran arraconats en qualsevol cantonada de l’habitació.
“Pel que fa a regals, s’ha d’apostar per la qualitat i no per la quantitat, ja que ells no els valoren realment si n’hi ha molts”.
“Amb els adolescents buscarem regals útils com roba, calçat, complements. També han d’existir en la llista de regals els educatius com poden ser un llibre o una entrada al teatre”.
“Davant de tant joguina i tant regal el nen es satura i perd la il·lusió, no arribem a aquest extrem! El Nadal és molt més”, conclou Samantha Biosca.
¿Qué és aulaPlaneta?
aulaPlaneta és l’única solució 100% digital adreçada a la comunitat educativa. Combina la qualitat del banc de continguts digitals, el del Grup Planeta, amb les metodologies d’ensenyament i aprenentatge més innovadores per facilitar la tasca del professor, motivar l’alumne i implicar i donar suport als pares. aulaPlaneta incorpora una nova fórmula que aprofita el potencial de les noves tecnologies de la informació i la comunicació, a més dels últims avenços en matèria pedagògica, assegurant d’aquesta manera un ensenyament de major qualitat, molt més motivador tant per al professor com l’alumne.
Des del seu llançament, aulaPlaneta ja cobreix totes les necessitats acadèmiques dels plans d’estudi de 5è i 6è de Primària i tota l’etapa d’Educació Secundària Obligatòria, i ja l’utilitzen 300.000 usuaris en més de 2.500 centres educatius espanyols. El servei educatiu digital aulaPlaneta ha estat guardonat com a Millor Portal Editorial de Recursos als Premis a la Innovació Educativa de SIMO Educació 2014.
MÉS INFORMACIÓ
Més informació
- Consell proporcionat per aulaPlaneta
- Millor Portal Editorial de Recursos, als Premis a la Innovació Educativa de SIMO Educació 2014.